00:05 / 25.05.2020

W Radomiu otwarto nowy sklep spożywczy PIEKARNI WACYN

©Obiektywnie.info.pl / Adam Dziedzic

W Radomiu przy ulicy ŻWIRKI i WIGURY 31 uroczyście otwarto Sklep spożywczy PIEKARNI WACYN.

Z tej okazji przygotowano dla klientów masę atrakcji, promocji i rabatów.  
Już od 7 rano zjawili się pierwsi klienci, by zrobić zakupy w nowo otwartym sklepie.

 -Pieczywo bez chemii, na naturalnych zakwasach i rozczynach. Do naszego pieczywa nie stosujemy polepszaczy, używamy tylko surowców naturalnych powiedziała Ewa Brzezińska,  współwłaścicielka Piekarni WACYN.
Piekarnia WACYN oferuje smaczne pieczywo z naturalnych fermentacji. Posiada szeroki asortyment pieczywa:
żytnie 100% :
Wacyński, żytni bez drożdży oraz żytnie z dodatkami ziaren: z żurawiną, z siemieniem lnianym, z gryką, ze słonecznikiem oraz bardzo smaczny i wartościowy pod względem zawartości witamin i minerałów ENER VIT.
Naturalna (długa) fermentacja ciasta żytniego jest trudna do prowadzenia, ale bardzo dobrze wpływa na jakość pieczywa. Jest ono delikatne, dobrze poprowadzone nie jest za kwaśne a przede wszystkim korzystnie wpływa na zdrowie. Nie musimy tu dodawać drożdży (wytwarzają się spontanicznie) albo dodajemy minimalne ilości. Oprócz tego w czasie takiej fermentacji namnażają  się bakterie z grupy mlekowych. Są one probiotykami dla naszego przewodu pokarmowego. To one powodują, że pieczywo jest lekkostrawne, nie daje wzdęć ani odbijania. Mamy bardzo pozytywne relacje od klientów, że korzystne jest dla cukrzyków bo daje stabilny indeks glikemiczny oraz od alergików, którzy nie mają żadnych odczynów po spożyciu naszego chleba.
Pszenno- żytnie:
Firmowy  65% mąka pszenna + 35% mąka żytnia
Staropolski  50% mąka pszenna + 50% mąka żytnia
Rarytas 50% mąka pszenna + 50% mąka żytnia + dodatki (śliwka, rodzynki, miód, olej rzepakowy)
Chleby te produkowane są na naturalnych zakwasach i rozczynach szczepionych bakteriami mlekowymi jak jogurty. Szczepione dlatego że fermentacja mąki pszennej nie powoduje namnażania się bakterii mlekowych. Wytwarza się tu jedynie CO2 i  alkohol. Wytwarzanie ciasta z zakwasów i takich rozczynów daje delikatny naturalny smak pieczywa korzystnie wpływającego na nasz przewód pokarmowy. Ostatnim hitem firmy jest „ Chlebek Ewuni” bardzo delikatny w swojej strukturze i smaku. Poddawany jest on 8godzinnej fermentacji co dało niesamowity smak tego produktu.
Pieczywo pszenne  to bułki:
Bułka kajzerka, bułka południowa, śniadaniowa, rogale, paluchy. Produkowane są na naturalnych rozczynach a ciasta poddawane fermentacji niektóre nawet do 6 -8 godzin. Są również delikatne w smaku i nie są puste w środku.
Bułki pszenne wyrabiane są również z różnymi nadzieniami np. kapustą, szpinakiem, masłem(roślinne) czosnkowym (pyszne na ciepło) z tego ciasta produkowane są  pizzerki, cebularze a także różne bułki z ziarnami.
Pieczywo słodkie:
To różnego rodzaju bułki słodkie czyste,  z nadzieniem,  pączki  także ciasta , biszkoptowe,  pierniki,  babki piaskowe. W śród ciast hitem naszym jest  drożdżowiec luksusowy –poddawany 8 godzinnej fermentacji na świeżych jajach. Delikatny i smaczny. Po prostu super.

Sklepy firmowe PIEKARNI WACYN
Radom ul. Żeromskiego 105
Radom ul. 1905 roku 50
Radom - Wernera Korej - boks 27
Radom ul. Czackiego 5a
Radom - Śląska - pawilon 204
Radom ul. Struga 49
Radom ul. Królowej Jadwigi 9a
Radom ul. Radomskiego 7 lokal 5
Radom ul. 11 Listopada 95a
Szydłowiec ul. Kolejowa 9a