REKLAMA

Tlen

WIADOMOŚCI \ ZWOLEŃ

Mazowsze to Zwoleń i Przyjaciele Zwoleń 2024

17 sierpnia 2024 roku (sobota), przy zwoleńskim zalewie na ulicy Sportowej 5, odbyło się po raz drugi niezwykłe wydarzenie kulturalne "Mazowsze to Zwoleń i Przyjaciele". Foto: Adam Dziedzic

Foto: Adam Dziedzic / Obiektywnie.info.pl / ObiektywnieTV
© Adam Dziedzic / Obiektywnie.info.pl / ObiektywnieTV 

17 sierpnia 2024 roku (sobota), przy zwoleńskim zalewie na ulicy Sportowej 5, odbyło się po raz drugi niezwykłe wydarzenie kulturalne "Mazowsze to Zwoleń i Przyjaciele".

Organizator:  Dom Kultury w Zwoleniu
OrganizatorKrajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Warszawie
Patronat honorowy: Arkadiusz Sulima, Burmistrz Zwolenia

Natalia Anna Wieczerzyńska, Dyrektor  Domu Kultury w Zwoleniu, zaprezentowała program i poinformowała, że Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Warszawie organizuje pierwszy raz na naszym wydarzeniu I etap Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Bitwa Regionów". Potem powitała zgromadzonych gości i zachęciła ich do aktywnego uczestnictwa w wydarzeniu.

Wydarzenie poprowadziła Iwona Nędzi - instruktorka  Domu Kultury w Zwoleniu.

„Bitwa Regionów” jest ogólnopolskim konkursem kulinarnym, gdzie reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalne potrawy według własnych przepisów, wykorzystując lokalne produkty. Konkurs ma na celu promowanie regionalnych specjałów oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Istotnym elementem jest również promocja i wsparcie dla Kół Gospodyń Wiejskich.

Dookoła sceny przy zalewie rozstawiono stoiska dziesięciu Kół Gospodyń Wiejskich, serwujących regionalne dania z Mazowsza.

Komisja konkursowa w składzie: Anna Szpura jako przewodnicząca, Agnieszka Kozuń jako zastępca przewodniczącego oraz Barbara Tkaczyk jako członek, oceniła potrawy biorąc pod uwagę kompozycję smakową składników, aromat oraz teksturę poszczególnych elementów. Oceniano także wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej, w tym regionalne elementy dekoracyjne i estetykę podania, zgodnie z kryteriami określonymi w §7 ust.2 Regulaminu Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów“ 2024, co zaowocowało wyłonieniem trzech najwyżej ocenionych prac konkursowych.
1 miejsce przyznała KGW Głowaczowianki w Głowaczowie za Głowaczowskie pulpety w sosie musztardowo-śmietanowym, surówka, ziemniaki z ziołami. 

2. miejsce KGW "Będzie się działo" w Jedlance za Kapuśniaki zawijaki 

3. miejsce  Kgw Teraz My Maruszów za Kapuściany galimatias - bigos

Następnie rozpoczął się blok konkursowy.

Konkurs na „Najbardziej Zaczepną Kapelę” 
W konkursie uczestniczyły kapele:
Kapela Piotra Bińkowskiego, Kapela RodzinnaTarnowskich, Kapela Henryka Gwiazdy, Kapela Zbigniewa Ciechowicza,
Kapela Bronisława Machla, Kapela Zdzisława Kwapińskiego, Kapela Radomskie Muzykanty Piotr Skoczylas, Kapela Stanisława Wlazło.

Komisja wysłuchała i oceniła występy kapel i przyznała nagrody:

Laureatem pierwszej nagrody w konkursie na „Najbardziej Zaczepną Kapelę”  została Kapela Rodzinnej Tarnowskich.

Konkurs taneczny w parach

W konkursie tanecznym w parach Komisja oceniła uczestników i przyznała nagrody.
W tańcu bezkonkurencyjni okazali się zaś Katarzyna i Piotr Stawarz. 

Konkurs Zespołów Śpiewaczych

Pierwsze miejsce zajął Zespół Ludowy z Mokrej.

Po zakończeniu bloku konkursowego Arkadiusz Sulima powiedział -Nagrodzonym i wyróżnionym raz jeszcze gratuluję, podkreślę jednak, że dla mnie wszyscy Państwo zaprezentowaliście się wyśmienicie, dostarczając nam wielu artystycznych wrażeń.

Kulminacyjnym momentem wydarzenia była zabawa taneczna na deskach, z licznymi gośćmi doskonale bawiącymi się przy muzyce  Kapeli Stąporkowskiej.