©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
Na Muzealnych polach każdy chętny mógł uczestniczyć przy pieczeniu ziemniaków w popiele jak również oglądać pokazy orki, bronowania i kopania ziemniaków przy użyciu zabytkowego sprzętu rolniczego – ciągnik z osprzętem. Pokaz ręcznego kopania ziemniaków w wykonaniu Zespołu Folklorystycznego „Piątkowy Stok”, pokaz kopania ziemniaków kopaczką konną, pokaz orki, pokaz bronowania, pokaz siewu ręcznego z płachty, pieczenie ziemniaków w popiele (4 ogniska)
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
Przystąpiono do degustacji i rozstrzygnięcia konkursu „Potrawa regionalna z ziemniaków” – w którym wzięły udział: Koła Gospodyń Wiejskich oraz zespoły folklorystyczne.
Konkurs „Potrawa regionalna z ziemniaków” na polanie przy wiatraku Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały swoje popisowe potrawy w konkursie kulinarnym. Jury w składzie Ilona Jaroszek dyrektor Muzeum Wsi Radomskiej, Karol Okrasa, Anna Ziółek, Aleksandra Żytnicka oraz dyrektor Zbigniew Skuza po długich obradach wyłonili zwycięskie potrawy z ziemniaka.
Po degustacji biorących udział w Konkursie potraw z ziemniaków oraz poddaniu ich ocenie z godnie z kryteriami w regulaminie ogłosiła laureatów:
W tym roku bezkonkurencyjne okazał się Zespół Ludowy "Zdziechowianki" i to on zajął I miejsce.
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
Drugie miejsce przyznano Stowarzyszeniu "Aktywni na Targowej ze Skaryszewa.
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
Trzecie miejsce zajęły gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich "Piątkowy Stok" ze Zwolenia.
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
W Zagrodzie z Alojzowa odbywał się Pokaz darcia pierza w wykonaniu Zespołu Ludowego „Przystalanki” z Przystałowic Małych, Obróbka ziarna, ręczne pozyskiwanie mąki w żarnach i stępach, Pokaz robienia wykręcaków, Warsztaty stolarskie
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
W Zagrodzie z Kłonówka odbywał się: Pokaz szatkowania i ubijania kapusty w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich „Zdziechowianki”, Warsztaty stemplowania tkanin, Pokaz wykonywania pająka ze słomy w wykonaniu twórczyni ludowej Małgorzaty Krajewskiej.
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
W zagrodzie z Chomentowa odbywały się pokazy: Pokaz osnuwania warsztatu tkackiego w chałupie – Zespół Obrzędowy Zaborowianki, Pokaz przędzenia na kołowrotku - Zespół Obrzędowy Zaborowianki, Pokaz ręcznej obróbki lnu, Warsztaty tkackie.
©Adam Dziedzic / ObiektywnieTV
Zagroda z Bartodziejów pokaz wyplatania koszy na ziemniaki „Z czym na ziemniaki” – twórcy ludowi, Grzegorz Gordat, Wiesław Chołuj, warsztaty wikliniarskie.
Przy Zagrodzie z Jastrzębi wystąpiły kapele wiejskie: Kapela Henryka Gwiazdy, Kapela Zbigniewa Ciechowicza, Kapela Tomasza Stachury,