23:10 / 04.10.2016

 KARTOFEL, PYRA, GRULA CZYLI ZIEMNIAK W ROLI GŁÓWNEJ PODCZAS "FESTIWALU ZIEMNIAKA"  W MUZEUM WSI RADOMSKIEJ.

 Ziemniak ma wiele nazw regionalnych: kartofel – (z niemieckiego) Śląsk, cały kraj, pyra –gwara poznańska, grula – gwara góralska, bulwa – język kaszubski - jest to roślina, która występowała w Muzeum Wsi Radomskiej w roli głównej na odbywającym się w dniu 2 października 2016 "Festiwalu Ziemniaka". W godzinach 12 – 19 radomianie mogli oglądać pokaz kopania ziemniaków ciągnikiem SAM i kopaczką do ziemniaków. Można było obejrzeć , pokaz orki oraz siewu zboża z płachty. Dobrą zabawą dla dzieci było zbieranie ziemniaków bezpośrednio z pola i upieczenie sobie w ognisku. Na stoiskach można było zakupić i skosztować potraw przygotowanych z ziemniaków, jak porkę, racuchy, ale też pierogi i chleb ze smalcem, natomiast na kiermaszu twórców ludowych można było, zakupić rękodzieło. W zagrodzie z Jastrzębi gość festiwalu Karol Okrasa i Dyr. Muzeum Wsi Radomskiej Ilona Jaroszek ogłosili wyniki konkursu „Potrawa regionalna z ziemniaków”, w którym  rywalizowało dwanaście Kół Gospodyń Wiejskich, Zespołów Ludowych oraz Stowarzyszeń, działających na terenie regionu radomskiego. Wyróżnienie otrzymały: Klub Seniora działający przy Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kowali za „Zawijaniec” oraz Zespół Ludowy „Chomentowianki” za „Porkę”. MIEJSCE III zajął Zespół Ludowy „Zdziechowianki” za „Pyzy w śmietanie”. MIEJSCE II przyznano Zespołowi Śpiewaczemu „Bieniędzice” za „Bidno porkę". MIEJSCE I otrzymał Zespół Ludowy „Sobótka” z Czarnolasu. Następnie Karol Okrasa dał  kulinarny szoł dań z ziemniaka. Na scenie „Pod Dębem” zespół działający przy Gminnym Centrum Kultury w Jedlińsku przedstawił widowisko „Wesele Jedlińskie” na podstawie tekstów księdza Jana Kleczkowskiego. Na tej samej scenie do tańca zagrała Kapela Braci Pańczaków i Kapela Zdzisława Kwapińskiego. Potańcówka na dechach trwała do późnych godzin.
Adam Dziedzic

Foto: Adam Dziedzic