12:01 / 26.01.2017

DELEGACJA FRANCUSKA W GOSPODARSTWIE PAŃSTWA MONIKI I TOMASZA BANKIEWICZ

Piętnastu studentów inżynierii agronomii Francji VetagroSUP ze swoją opiekunką Panią YANNOVITCH Caroline , odwiedziło w dniu 25 stycznia rodzinne gospodarstwo Państwa Moniki i Tomasza Bankiewicz w Komorowie.

W wizycie uczestniczył Pan Jean-Louis Buër - doradca rolny z Ambasady Francuskiej w Polsce.

Wiele pracy miała Pani Magdalena Bogacka - tłumacząc studentom  tradycję  gospodarstwa sadowniczego oraz całego procesu produkcyjnego opowiadaną przez Pana Tomasza . - "W naszym gospodarstwie posiadamy kilkanaście odmian jabłek. Są to m.in.: Alwa, Fuji, Golden Delicious, Gala Must, Gala Royal, Idared, Janagored, Jonica, Jonagold, Ligol, Mutsu, Rajka Szampion itp" wspomniał Pan Tomasz.

Następnie odwiedzający przeszli do  hali przechowalniczo - sortowniczej, gdzie mogli obejrzeć cały proces sortujący jabłek na nowoczesnych maszynach oraz przechowywania jabłek w chłodniach. Pani Monika pokazywała produkcję Smacznych Soczków z Doliny Radomki mówiąc -" Nasze soki są tłoczone jednocześnie z dwóch lub trzech odmian jabłek deserowych. Jest on słodki, ponieważ zawiera naturalnie występujące cukry owocowe. Kolor soku i jego smak uzależniony jest również od doboru odmian jabłek." Studenci zatrzymali się na dłużej w jednej z hal produkcyjnych - "Jest to linia technologiczna firmy Voran o wydajności 500 litrów soku na godzinę". -wyjaśnia Pan Tomek, jednocześnie dodając  "Te zbiorniki natomiast co widzicie o pojemności 530 litrów pozwalają pomieścić w nich sok wyciśnięty z około 3 skrzyniopalet jabłek. To tutaj powstaje końcowy smak soku poprzez odpowiednie dobieranie do jego produkcji jabłek różnych odmian. Sok wyciskamy metodą tłoczenia na zimno i poddajemy go pasteryzacji w temperaturze 800 C. W ten sposób otrzymujemy naturalny mętny sok - źródło witamin, antyoksydantów, błonnika.". Pani Monika informuje - "Teraz widzimy fazę końcową produkcji soczków" dodając - "Te sterylne worki o poj. 5lit. i 3 lit. napełniane są gorącym sokiem, a następnie odstawiane do wystygnięcia w specjalnie przygotowanych skrzyniopaletach. - Po wystygnięciu worki z sokiem pakowane są do specjalnie zaprojektowanych kartonowych pudełek o poj. 5 litr. i 3 litr".

 Goście byli zachwyceni walorami smakowymi soczków. 

 W luźnej dyskusji ze studentami Pan Tomek dodał."Sok 5 litrowy otrzymujemy z ok. 8 kg jabłek, natomiast sok 3 litrowy otrzymujemy z ok. 5 kg jabłek w procesie tłoczenia bez użycia enzymów."

 Państwo Bankiewicz zaprosiło francuskich gości na tradycyjny obiad podczas, którego gościom na deser Pani Monika upiekła pyszną szarlotkę.

Na zakończenie Pani YANNOVITCH Caroline podziękowała gospodarzom Pani Monice i Tomaszowi Bankiewicz  za informację i pokaz produkcji w gospodarstwie . To była bardzo owocna wizyta dla naszych studentów inżynierii agronomii Francji VetagroSUP.

 Adam Dziedzic






PREZENTUJEMY
business-centre-club---loa-radomska
MEDYK
PIEKARNIA WACYN
test
test21
KALENDARIUM